keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Pirteän värinen virkattu kesäpussukka

Lankavaraston penkomisen ja lajittelun seurauksena tulin löytäneeksi yhdestä pienestä muovipussista melkein 10 vuotta sitten kesken jääneen käsityön - pienen pussukan. Päätin tehdä sen valmiiksi, ja annan sen lahjaksi melkein 6-vuotiaalle tytölle, joka varmasti osaa arvostaa näinkin sievää kesäistä käsilaukkua. Pitäisi vielä keksiä tytön pikkuveljellekin jotain kesäistä virkattavaa. Osaisinkohan virkata auton... Hmm...?

Olin siis kesällä 2007 virkannut kesätyöpaikan kahvihuoneessa saman kevään Modan ohjeilla pientä erivärisistä simpukkariveistä muodostuvaa pussukkaa. Olin saanut tehtyä pussukan molemmat sivut, mutta muiden osien virkkaus ja yhdistäminen oli jäänyt kesken. Valitsin työhön sen aikaisen lempivärini, limenvihreän ja sille kaveriksi vaaleanpunaisen ja ruskean. Mielestäni aika kiva väriyhdistelmä ja sopii kesään hyvin! Lankana oli Novitan Tennessee, jota ei ilmeisesti enää saa, mutta näitähän voisi tehdä muistakin puuvillalangoista ja eri väriyhdistelmillä pussukkaan saa haluamansa ilmeen. Lanka on 100% merseroitua puuvillaa.  Virkkaamiseen käytin Novitan koukkua numero 3.0.

Tennesseetä ei enää valmisteta, mutta uusia puuvillalankoja on tullut markkinoille, joilla voi hyvin korvata Modan ohjeessa käytetyn langan. Kolmosen koukulla virkkasin koko komeuden. 
Pussukan laidat ovat virkattu simpukkariveinä, jotka yksinkertaistetusti saadaan aikaiseksi virkkaamalla viisi pylvästä samaan silmukkaan, ja jättämällä väliin tietty määrä silmukoita ennen seuraavan simpukan aloitusta. Tarvitaan myös kiinteitä silmukoita kiinnittämään rivit toisiinsa ja kääntymistä varten ketjusilmukoita. Silmukoiden määrän tulee olla kuudella jaollinen, jotta simpukat mahtuvat riville hyvin. Tarkempi ohje löytyy esimerkiksi täältä.  Modan ohjeen mukaan tein 17 kerrosta simpukoita (tai viuhkoja, joiksi näitä joskus näkee myös nimitettävän) ja yhdellä sivulla simpukoita on kuusi. Valmiin pussukan mitat ovat noin 17 x 19 cm. Simpukoiden virkkaaminen on helppoa ja laukusta olisi periaatteessa voinut tehdä ihan niin sen kokoisen kuin olisi halunnut. Eikä tarvitse myöskään tyytyä laukkuun, mikäli haaveissa on esimerkiksi huivi tai muu asuste. Näinpä myös eräässä blogissa, että joku oli virkannut simpukoilla lampunvarjostimen! En voi olla ihailematta joidenkin ihmisten mielikuvitusta ja kokeilunhalua!

Pussukan osaset ennen kokoamista. Jonkun fiksun ratkaisun olisin kyllä toivonut noille joka paikasta sojottaville langanpätkille, koska sivusaumojen ompelu käsin oli todella vaivalloista niiden kanssa.
Lähikuva simpukkariveistä, jotka kiinnittyvät toisiinsa kiinteillä silmukoilla.
Yhdistin kaksi pääkappaletta käsin ommellen, ja katsoin parhaaksi ommella nuo lyhyet langanpätkät osaksi saumaa - en keksinyt niille mitään hyvää päättelytapaakaan, kun olin kaikessa viisaudessani jättänyt ne noin lyhyiksi nysiksi (menköön kokemattomuuden piikkiin tällä kertaa!). Jouduin kyllä purkamaan muutamia kertoja kun huomasin, että langanpätkä taas kurkki sauman keskeltä oikealle puolelle, mutta lopulta sain kaikki tyydyttävästi piilotettua saumanvaroihin. Tuskallista, tuskallista. Käsinompelu on aina ollut käsitöissä Akilleen kantapääni, ja laiskuuteni ommella käsin todennäköinen syy sille, miksi tämä työ on jäänyt kesken 10 vuotta sitten.

En pysty tarkastamaan ohjeesta mitä kaikkea pussukkaan oli ohjeessa laitettu (suuri osa käsityölehdistä on varastoituna eri paikkakunnalla tilanpuutteen takia), mutta improvisoin käsilaukulle kahvat. Virkkasin vihreällä ensin neljä ketjusilmukkaa + yhden kääntymistä varten, ja tein kiinteillä silmukoilla kaksi hieman reilu 30 cm pitkää suikaletta. Olin aikaisemmin jo virkannut ohjeen mukaisen pussukan sulkemisnyörin, mutta pidin sitä hieman rumana, joten korvasin sen metrillä vaaleanpunaista satiininauhaa. Pujottelin nauhan neljännen simpukkarivin poikki ja ompelin käsin sangat kiinni pussukkaan sopivalle korkeudelle.

Voilá, pienen kesätytön kesäkassi on valmis! :) Alla vielä pari kuvaa valmiista kassista. Aamuauringossa väritkin toistuvat oikein, vaikka varjot hieman tekevätkin kiusaa.

Valmis laukku suuaukko kiristämättä

Valmis pussukka ja sen suu satiininauhalla kiristettynä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti