keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Yhden kerän lankapussukka virkkaukseen tai neulomiseen

Olen syksyn mittaan ihastellut eri käsityöryhmissä hienoja lankapussukoita, joissa mukana kulkee lankakerän lisäksi muuta pikkutavaraa. Ajattelin ratkaista syksyisen ompelujumini pienellä ja yksinkertaisella yhden illan pikatikillä, mutta nälkä kasvoi syödessä ajatellessani mitä kaikkea kivaa pientä lankapussukkaan voisi lisätä. Lisäsin koristeeksi applikoimalla lankakerät molemmille puolille sekä kokeellisen langanohjaimen. Aikaa meni lopulta pari päivää. Rahallinen panostus oli melko minimaalinen, sillä vinonauhaa (0,8 €) lukuun ottamatta kaikki tarvikkeet löytyivät kangasvarastoistani.

Lankapussukka pysyy vähän liikkuvammankin henkilön mukana. Olen itse todennut tämän erittäin käteväksi automatkoille, koska aikaisemmin lankakerä pyöri jossain epämääräisessä muovipussissa jalkatilassa. 

Ideani lähti pilkullisesta kankaasta, josta keväällä tein veljeni vaimon pyynnöstä vauvapesän. Sitä oli juuri sopivan kokoinen palanen pientä pussukkaa varten ja kaavojen hahmottelu alkoi jäljellä olevan kankaan mittauksella. Roikotin myös mittanauhaa käsivarrestani arvioidakseni kuinka suuri suuaukko pussukkaan tulisi tehdä ja pähkäilyjeni jälkeen olin saanut aikaiseksi kuvassa näkyvän kaavan, jonka korkeus oli 32 cm, leveys 25 cm, pussiosan korkeus 17 cm ja kantohihnan leveys 8 cm. Pyöreät kaaret piirsin Kartio-lasin reunaa pitkin. Jälkikäteen ajatellen, ihan hiukan syvempi pussukka olisi ollut hyvä, mutta kun ei ole kangasta niin ei ole kangasta. Pussukkaan mahtuu hyvin yksi kerä pyörimään, ja mikäli työ ei ole kokoluokkaa suuri, myös työ matkustaa pussukassa.

Tein pussukan toisesta sivustaan taitteella, koska mielessäni oli ovela suunnitelma langanohjainta varten! Päädyin lopulta toteuttamaan sen eri tavalla, joten pussukan olisi hyvin voinut leikata ilman taitetta.

Vuoritin lankapussukan valkoisella puuvillakankaalla ja tässä vaiheessa sain idean tehdä pussukan sivuihin jotkin kivat koristeet. Etsin netistä piirrettyjä kuvia erilaisista lankakeristä ja hahmottelin lyijykynällä vuorin puolelle taideteokseni. Aikomukseni oli aluksi vain tikata siksakilla ääriviivat, mutta kangasvarastoista löytyi juuri sopivan värisiä satiinikankaan palasia, jotta voisin applikoida niistä lankakerät. Toiselle puolelle tein virkkuukoukun ja pitkulaisen kerän, toiselle puolelle puikot ja pyöreän kerän. Tajusin myös, että pelkkien ääriviivojen siksakkaaminen toimisi vain yksivärisen kankaan päällä, kun taas pilkullinen pohjakankaani häivyttäisi osan kovasta työstäni.


Virkkaukseen koukku ja pitkulainen lankakerä (en millään näemmä malttanut silittää vuorikankaita...)

Koska lyijykynämerkinnät olivat nurjalla puolella, jouduin aluksi ompelemaan saumojen päältä pitkällä tikillä, jotta pystyisin tikkaamaan päälipuolelta. Aloitin applikoinnit koukuista, koska ne ovat lankakerän alla. Sen jälkeen jatkoin lankakerien parissa, ensin pitkällä tikillä ääriviivat hahmottaen, sen jälkeen oikealta puolelta applikoiden. Pyrin siihen, että jokaisen siksaksauman pää jää toisen sauman alle, joten applikoin ensin ns. alemmat langat ja vasta lopuksi päältä kulkevat pitkät saumat. Ja lopulta tietysti kerän ympäri, jolloin myös puikkojen/koukun saumojen päät jäivät piiloon.


Satiinikangas kiinnittyi samalla kun ompelin nurjalta puolelta paikat applikoinneille. Kaksipuoleinen liimakangas oli loppu, mutta tavallista oli, ja hyvin onnistui. 

Seurasin aikaisempia ompeleita oikealta puolelta tikatessani.

Applikointien lopputuloksesta tuli parempi kuin uskalsin toivoa! 

Jopa niin hyvä, että lankapussiahan voisi käyttää myös nurinpäin, kunhan pohjan sauman ompelee pussiin.

Pohjien ompeleminen pussiin erikseen oli jo hieman haastavampi tapaus, koska applikoinnit olivat paikoin lähellä reunaa. Ompelin myös hihnan päät toisiinsa, ja kanttasin molemmat suuaukot vinonauhalla. Olin varsin tyytyväinen pussukan ulkonäköön ja onnistumiseen, mutta vielä en voinut työtäni julistaa valmiiksi, koska olin saanut hassun idean, että reunaan pitäisi ommella langanohjain! Aikomukseni oli tehdä tuohon taitteella leikattuun reunaan kaksi napenläpeä, jotka ovat toisesta päästään auki. Tähän reunaan sitten laittaisin napin ja silmun. Kanttauksen jälkeen kuitenkin tulin toisiin ajatuksiin kun napinläven tekeminen jo kantattuun reunaan ennusteli katastrofia. Joten keksin, että miksi ylipäätään tehdä sitä napinläpeä kun pelkkä tamppi ja nappi riittäisi? Vinonauhasta ylijäänyt kaksinkertainen pala sai reunatikkaukset ja napinlävet, ja ompelin sen sivusaumaan. Napit ompelin käsin paikalleen.

Ideoimani langanohjain lankapussukalle. Toisella puolella säilytän tällä hetkellä kerrosmerkkejä.

Alustavan kokeiluni pohjalta langanohjain tosiaan toimii! Parhaiten kylläkin silloin kun kerä alkaa olla sen verran loppu, että se nykäistessä muuten pompahtaisi syliin. Täyteen lankakerään langanohjaimella ei tunnu olevan vaikutusta, tai pikemminkin haittaa sen liikettä. Syvempi pussi olisi tässä varmasti avainsana. Kehitettävää siis jäi! Mikäli en olisi tehnyt kirjailuja sivuille, olisin ehkä tehnyt pikkutaskut esim saksille, kerrosmerkeille yms. Ehkä seuraavaan versioon? :)


Valmis lankapussukka molemmilta puolilta. Olen supertyytyväinen lopputulokseen!

Lankapussukkaa voisi hyvin käyttää myös nurja puoli ulospäin, mikäli ei langanohjaimia tule käyttäneeksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti