keskiviikko 30. marraskuuta 2016

Helmityönä avainnauha

Aloitin syksyllä kansalaisopistossa helmityöt, joiden kokeiluun sain kimmokkeen siitä, kun nypläyksen opettajani harrasti helmitöitä. Liikuin viime vuonna nypläyskurssille hänen kyydillään Laihialle, ja Laihian helmityöryhmä kokoontui samaan aikaan viereisessä huoneessa. Joskus meidän kurssimme loputtua kävi opettajani ostamassa uusia helmiä naapurista ja näin samalla mitä ihanuuksia siellä tehtiinkään! Oli pakko päästä kokeilemaan ja kun syksyllä kursseille ilmoittautuminen avautui, sain itselleni paikan perjantai-illan ryhmästä, joka ikävä kyllä kokoontuu vain joka toinen viikko. Mutta olen päässyt hyvin alkuun ja pystyn aina jatkamaan kesken jääneitä töitä kotona, kunhan vain olen ensin oppinut mallin.

Ihastuin kovasti helmitöitä pitävän opettajan avainnauhaan ja tein itselleni samanlaisen. Nauha muodostuu pääasiassa peräkkäisistä vihreistä soikioista, joiden keskellä on kokoa isompi harmaa helmi. Käytin vihreitä 9-kokoisia ja harmaita 8-kokoisia siemenhelmiä pisaran muodossa pujoteltavan kuvion perustana. Näiden väliin tuli koristeeksi epäsäännöllisin välimatkoin hieman isompia harmaita helmiä.

Siemenhelmistä ja muotohelmistä tehty valmis avainnauha on pituudeltaan yhteensä noin 115 cm.

Helmet pujotetaan helmilankaan, johon ensin laitetaan stopparihelmi pitämään muita helmiä paikallaan. Aloituksessa langalle pujotetaan ensin 7 vihreää helmeä, jonka jälkeen pujotetaan harmaa helmi. Nyt neula viedään kahden ensimmäisen (poislukien stopparihelmi, tietysti) läpi oikealta vasemmalle ja otetaan langalle kolme vihreää helmeä. Seuraavaksi pujotetaan neula harmaan siemenhelmen oikealla puolella olevien kahden helmen läpi. Aloitussoikio on nyt valmis. Langalla on nyt jo valmiiksi kaksi siemenhelmeä, joten jatkossa lisätään 5 vihreää helmeä ja yksi harmaa, vedetään lanka kahden näitä edeltävän helmen läpi oikealta vasemmalle, lisätään kolme helmeä ja vedetään nyt harmaan siemenhelmen oikealla puolella olevien kahden helmen läpi vasemmalta oikealle. Seuraava soikio on valmis. Lisätään taas 5 vihreää helmeä ja yksi harmaa... Kaavio selkeyttäisi paljon, katson josko saisin piirrettyä tähän piakkoin sellaisen. Oikeasti malli on todella helppo omaksua.

Epäsäännöllisin väliajoin lisäsin harmaan muotohelmen kahden harmaan välissä, ja muotohelmen kohdalla ketjua vahvistettiin pujottelemalla lanka takaisin ympäri edellisestä soikiosta ennen jatkamista eteenpäin normaalisti. Niskan kohdalle en laittanut muotohelmiä vaan tein pitkän pätkän soikioita.

Arvioisin, että nauhan tekemiseen meni lopulta ehkä 4-5 tuntia.

Vasemmalla stopparihelmi, jonka jälkeen pujotetaan mallin mukaan. Työ etenee vasemmalta oikealle - yläkaaren kautta keskelle (menosuunta vasen) ja keskeltä alakaaren kautta takaisin keskelle (menosuunta oikea).


Kun ketju oli riittävän pitkä, lopulta noin 112 cm, lisäsin molempiin päihin papukaijalukot, jotka voi kiinnittää avainlenkkiin. Helmilanka pääteltiin papukaijalukkojen pidikkeiden sisään. Pari viikkoa sitten pidin papukaijalukkoja toisissaan kiinni ja ulkoilutin avainnauhaa kaulakoruna yksissä juhlissa. Mikäli, kuten olen suunnitellut, teen toisen samanlaisen kaulakoruksi, jätän papukaijalukot pois ja yhdistän päät ompelemalla. 

Nyt kelpaa prameilla töissä :) 

Halusin pitkän avainnauhan, jotta sitä ei tarvitse ottaa pois kaulasta joka kerta kun näyttää kulkuläpyskää ovelle. Olen oikein tyytyväinen! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti