keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Nuoren herran tyylikäs mallisto koossa 74

Posti toi minulle palan resoria ja kaksi noin metrin kangaspalaa, sekä toiveen veljeltäni ja hänen vaimoltaan saada niistä heidän puolivuotiaalle pojalleen vaatteita. En ollut vähään aikaan ommellut joustavia kankaita, ja saumurikin kaipasi hieman huolenpitoa ennen operaatioon ryhtymistä. Toiveena oli paita ja housut, pari kuolalappua, hupullinen haalari ja lelujen säilytyspussukka. Kaavat löysin omista Suurista käsityölehdistä, kirjastosta lainatuista Ottobre Kids -lehdistä ja netistä.

Ensimmäinen kangas, mustavalkoinen oransseilla väriläiskillä, oli trikoota ja tein siitä lopulta paidan ja housut, myssyn, kaksi kuolalappua ja lelujensäilytyspussukan. Toinen kangas, keltainen mustilla kuvioilla ja punaisilla tehosteilla, oli paksua neulosta, jonka taustan tummuus aiheutti ensin harmaita hiuksia. Onneksi kaapista kuitenkin löytyi riittävästi ruskeita lankarullia, jottei tarvinnut mustalla tai valkoisella saumuroida - haalarin hupun sisäsaumat olisivat paistaneet puolen kilometrin päähän. Pesin kankaat koneessa 40 asteessa ennen leikkaamista. Totesin ommellessani, että on vaikeaa tietää tuleeko vaatteista sopivan kokoisia kun ei ole sovitusmallia mailla halmeilla, eikä oikeastaan minkäänlaista käsitystä lapsosen koosta. On siis vain luotettava siihen, että hyvää tulee sovittamattakin, ja että ehkä tällä kertaa täytyy malttaa olla sen kummemmin sooloilematta.

Alle olen listannut kuvien kera tämänkertaisen malliston vaatteet ja mistä löydät kaavat, mikäli haluat itse hyödyntää samaa kaavaa. Olen noudattanut mallien ompeluohjeita.

Housujen kaava löytyy Ottobre Kids 3/2013 ja mallin numero 4.

Paidan kaava on Suuresta käsityölehdestä 4/2003 ja mallin numero 10.

Ottobren ja Suuren käsityölehden ohjeilla tehdyt paita ja housut saivat iloiset tehosteet oranssista kanttinauhasta ja resorista

Myssyn kaava löytyi Ottobre kids 6/2014 ja malli numero 3. Tein myssyn sisäpuolen pallokuosista. Myssyn narujen kääntämisessä meinasi mennä iankaikkisuus - miksi ihmeessä mulla ei ole jotain hilavitkutinta, jolla kapeiden nauhojen kääntämistä voisi helpottaa? Tarvetta olisi ollut!

Oranssissa teemassa pysyäkseni ostin oranssia pallokuosia ja vuorasin tämän sievän myssyn sillä.

Kuolalapun ohjeen löysin googlettelemalla Sannan blogista. Ompelin kaikki kolme pussiin ja tikkasin reunoja pitkin. Ensimmäiseen kokeilin pyöristettyjä reunoja taakse ihan vain kokeillakseni. Yhteen ompelin käsin pienet nepit kiinnitysmekanismiksi ja kaksi saivat kiinnityksekseen leveää tarranauhaa.

Kuolalappuja kolmin kappalein! Kahteen tein tarranauhakiinnityksen ja yhteen ompelin pienet nepit. Nyt kelpaa hampaita tehdä!


Lelujen järjestyksessä pitoa varten ompelin "omasta päästä" pussukan, jossa on kiristysnauhat. Pussukan mitat ovat noin 30cm x 60 cm, joten sinne mahtuu pikkuautoa poikineen. Kiristysnauhojen kujaan käytin samaa kanttinauhaa kuin paidan pääntien huolitteluun. Pyöristin myös pohjan saumoja hieman, jottei se näyttäisi niin laatikkomaiselta.

Lopusta kankaasta tein kätevän lelujen säilytyspussukan. 
Lähempi kuva pussin suuaukosta. Tein riittävän korkean taitoksen, jotta pussukka näyttää siistiltä myös sisäänpäin katsottuna.

Keltaisesta neuloksesta tehty kuolalappu jo vilahtikin aikaisemmassa kuvassa, mutta tein neuloksesta vielä hupullisen vinovetoketjulla varustellun haalarin ja lippapipon.

Haalarin kaava löytyi Ottobre Kids 4/2012 malli 5 ja lippapipo on Noshin ilmaiskaava koossa S. Lippapipon tein vuorittomana, koska neulos oli huomattavasti paksumpaa kuin trikoo, jolle kaava oli tarkoitettu. Lipan sisälle löysin laatikoistani astetta paksumpaa askarteluhuopaa, ja hyvin pysyy lippa suorassa. Harkintaan jäi, pitäisikö pipoon tehdä vielä kirkkaan punainen tupsu! Sen voi onneksi lisätä myöhemminkin.

Hupullinen haalari vinovetoketjulla on tällä hetkellä huippumuodikas. En ollut riittävän rohkea laittamaan punaisia resoreita kun pelkäsin, että tulee liian räikeä. Lippis näkyy myös kuvassa.

Lippiksen sivuprofiili.
Lippiksen sisäpuoli. Ohjeen mukaan lippis olisi ommeltu vuorillisena ja pussiin, mutta kangas oli sen verran raskasta neulosta, että ajattelin paremmaksi tehdä vuorittamattoman. Lisäsin muutaman sentin lipareen sisäpuolelle, jotta saan siististi tikattua lakin ympäri.

Tällaisia tällä kertaa tuli surautettua! Kyllä nyt on poika keväällä tyylikäs, kun kasvaa vaatteisiin sisälle, ja sitten voinkin taas ommella uusia vaatteita seuraavassa koossa.





2 kommenttia:

  1. Ihania vaatteita, kyllä pienen kelpaa! Mulla on jemmassa tuota PaaPiin ihanaa Hilda-kangasta (siis tuo ylimmäinen), mutta en oo vielä uskaltanut ruveta sitä leikkelemään... Oli kiva nähdä valmiita vaatteita siitä tehtynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit ja kerroit kankaan nimen! Todella kiva kuosi, ja nättejä vaatteita siitä tulee kun vain raaskii leikata.

      Poista